Slik påvirker algoritmer hverdagen din

Algoritmer bestemmer blant annet hva du ser i sosiale medier og hvilke annonser som kommer opp i nyhetsstrømmer og søkeresultater.

Slik påvirker algoritmer hverdagen din

Av: Tonje Robertsen | Publisert: 4. May 2016 | Kategori: Teknologi

De fleste av oss har hørt om algoritmer. De nevnes gjerne i sammenheng med sosiale medier og nettbruk, men hva er det egentlig? Les videre for en enkel innføring.

Algoritmer høres kanskje litt skummelt ut, men faktisk er det ganske enkelt. En algoritme er rett og slett en oppskrift for hvordan datamaskinen skal løse en oppgave. Den forteller maskinen hvilke steg den skal ta mot løsningen, og i hvilken rekkefølge det skal gjøres.

Men hvis det er så enkelt, hvorfor trenger vi i det hele tatt å tenke på dem?

Teknologi - Yngvild Neset, konsulent i Insight & Data hos Capgemini

Yngvild Neset, konsulent i Insight & Data hos Capgemini

– Algoritmer påvirker deg i veldig stor grad i hverdagen. De bestemmer blant annet hva du ser i sosiale medier og hvilke annonser som kommer opp i nyhetsstrømmer og søkeresultater, sier Yngvild Neset, konsulent i Insight & Data hos konsulentselskapet Capgemini.

Med tanke på hvor mye tid nordmenn bruker på nettet hver dag, og hvor mye informasjon vi henter derfra, kan det være greit å ha litt oversikt over hva algoritmer er og hvordan de fungerer.

Hva er algoritmer?

En algoritme er altså en slags instruksjon til datamaskinen om hva den skal gjøre, og i hvilken rekkefølge den skal gjøre det.

Store Norske Leksikon forklarer det slik: “Algoritmen angir de enkelte skrittene i oppgaveløsningen og rekkefølgen av dem ved ord, matematisk symbolikk og/eller skjematisk fremstilling av arbeidsgangen. Et datamaskinprogram er en algoritme uttrykt i et programmeringsspråk.”

– At noe er bestemt av en algoritme kan kanskje høres litt skummelt ut, men i bunn og grunn er det bare en slags oppgaveliste som forteller datasystemet hvilke sekvenser det skal utføre, og i hvilken rekkefølge, for å oppnå et visst resultat, forklarer Yngvild.

– Det kan sammenlignes med en kakeoppskrift, eller veien du går til jobb hver dag. Du har en slags oppskrift klar for hvor du skal gå, hvor du skal ta til høyre og til venstre, inn og ut på t-banen og så videre. En algoritme trenger altså ikke være datarelatert.

Likevel er de algoritmene du kommer borti når du surfer på nettet eller sjekker Facebook-feeden din, av en litt annen art enn de du finner i kokebøkene. Av alle milliarder sider med tekst og innhold som finnes på nettet, er det algoritmene som plukker ut det bitte-lille utvalget som dukker opp på dine skjermer.

Hvordan fungerer det?

– I datasammenheng snakker vi om en serie med operasjoner som omgjør en eller annen input til en annen output, forklarer Yngvild.

De fleste av oss har hørt om algoritmene til Facebook og Google. Og ikke uten grunn. Facebooks algoritmer bestemmer hva som vises i nyhetsstrømmen til hver enkelt av oss. Google sine bestemmer hvilke nettsider som kommer opp når du søker.

Det mange kanskje ikke er fullt så klar over, er at det også er algoritmer som krypterer dataen fra nettbanken din, slik at andre ikke kan se dine personlige opplysninger. Det er algoritmene til Netflix som foreslår nye serier og filmer du kan tenkes å like.

Det er algoritmene til Netflix som foreslår nye serier og filmer du kan tenkes å like

Dette gjelder også nettbutikker, som ofte kommer med forslag til produkter du kan tenkes å være interessert i. Her forsøker algoritmene å plassere deg i en gruppe med andre personer som ligner på deg (altså at de har lignende type nettbruk), eller som allerede har kjøpt noen av de samme tingene som du har. Deretter ser de på hva disse andre kundene har kjøpt, og foreslår de samme produktene til deg.

– Hvis du for eksempel klikker “liker” på noe, eller søker etter spesifikke produkter, kan du få opp forslag om å kjøpe tilsvarende varer som andre som har likt det samme som deg har kjøpt tidligere, sier Yngvild.

– Hvis du ikke har vært på nettsiden før, kan de se på hvor i landet du logger på eller hvilken nettleser du bruker.

Hvorfor er algoritmer viktige i hverdagen vår?

For den jevne forbruker finnes det flere fordeler med skreddersydd informasjonsflyt. Det gjør det lettere for oss å finne relevante opplysninger og nettsider av høy kvalitet.

For de som tilbyr varer og tjenester, gjør algoritmene det lettere å kommunisere med de som faktisk kunne tenke seg produktene deres.

Kritiske stemmer er imidlertid bekymret for at algoritmene kan bidra til at vi stort sett får informasjon som bekrefter de holdningene og oppfatningene vi allerede har. Om det blir vanskeligere å finne fram til alternative synspunkt og nye opplysninger, kan vi snakke om såkalt “sementering” av holdninger.

Hvilke sider Googles algoritmer bestemmer seg for å vise deg, og i hvilken rekkefølge, kan være avgjørende for hva slags informasjon du leser

Tenk på det. Når Google skal velge hvilke sider som kommer opp på søket ditt, har de flere milliarder å velge mellom. Hvilke sider Googles algoritmer bestemmer seg for å vise deg, og i hvilken rekkefølge, kan være avgjørende for hva slags informasjon du leser.

Undersøkelser viser nemlig at cirka halvparten av alle klikkene våre går til de to øverste treffene på listen, mens mer enn 90 prosent går til de ti første treffene.

I forretningssammenheng kan det være vanskelig for mindre aktører å være synlige, og spesielt små gründere og oppstartsbedrifter kan rammes av dette.

Når Facebook endrer på sine algoritmer, sitter derfor mange på nåler for å se hvordan endringene vil påvirke forretningen deres, og hvorvidt de må endre på innholdet sitt for å sørge for at det vises i de relevante nyhetsstrømmene.

Det er mye informasjon som ikke kommer opp på grunn av utvelgelsesprosessen i algoritmene

– Hver gang de skrur på algoritmene, forandrer det hele systemet, sa sjefredaktør Julia Turner i Slate.

– Dette er også til ulempe for deg og meg med tanke på nyhetsstrømmen vår på Facebook. Mye innhold velges bort, og du får ikke vite selv hva som har blitt valgt bort. Det er mye informasjon som ikke kommer opp på grunn av utvelgelsesprosessen i algoritmene, sier Yngvild.

Ingen er perfekte

Resultatene algoritmene kommer fram til, er ikke nødvendigvis alltid den perfekte løsningen for de som har laget dem. Som regel er det behov for kontinuerlige oppdateringer for stadig å kunne forbedre dem.

– Det finnes ikke alltid en algoritme som kan løse oppgaven nøyaktig på rask nok tid, sier Yngvild.

– Noen ganger må man bare velge noe som er godt nok.

Algoritmene kan til tider komme med merkelige forslag. Yngvild forteller at hun en gang søkte etter en veibeskrivelse fra A til B innad i Oslo, og fikk beskjed om at den raskeste veien var å ta en båt til ekvator og så spasere tilbake derfra til sentrum.

– Dette er et typisk eksempel på en algoritme som ikke har gjort det helt riktig, ler hun.

Algoritmer har altså stor påvirkning på hverdagen vår uten at vi legger merke til dem. Som bevisst forbruker og observant leser av nettsider, er det derfor lurt å ha litt oversikt over hva de er og hvordan de påvirker deg.