– Utenlandsopphold handler om å utfordre seg selv

Anette Ellingsberg er konsulent i Capgemini og er utplassert på et prosjekt innen bilbransjen i Stuttgart.

– Utenlandsopphold handler om å utfordre seg selv

Av: Tonje Robertsen | Publisert: 30. Sep 2016 | Kategori: Prosjekter

Når du jobber i et av verdens største, globale IT-konsulentselskaper, har du gode muligheter for å prøve deg på en periode i utlandet. Anette Ellingsberg (28) er en av dem som har benyttet seg av disse mulighetene. Hun høster internasjonale erfaringer i Tyskland.  

– Jeg liker utfordringer og tenker at man må gripe de sjansene man får, sier Anette Ellingsberg.

Hun jobber som konsulent i Capgemini, et av verdens største IT-konsulentselskaper med over 180 000 ansatte globalt. I Capgemini fremheves egenskaper som å tørre å utfordre seg selv og bevege seg utenfor sin egen komfortsone.

Selskapet ser etter engasjerte mennesker som gjerne vil lære, også på tvers av landegrenser og kulturer.

Prosjekter - Stuttgart i Tyskland er en av verdens “bilhovedsteder”. Her møter moderne, høyteknologiske bedrifter gammel tysk, kultur og tradisjonsrike vingårder. Foto: istock

Stuttgart i Tyskland er en av verdens “bilhovedsteder”. Her møter moderne, høyteknologiske bedrifter gammel tysk, kultur og tradisjonsrike vingårder. Foto: istock

Anette Ellingsberg (28) er en av disse. Allerede i sitt første år i arbeidslivet etter studiene, fikk hun muligheten til å reise til Tyskland for å jobbe ved Capgeminis kontorer i Stuttgart.

– Tyskland har vist seg å være et utrolig spennende land å bli bedre kjent med, forteller hun.

Befalskole og datateknikk

– Det har jeg ikke gjort før, så det klarer jeg helt sikkert, sa som kjent Pippi Langstrømpe. Kanskje har dette tankesettet også ligget til grunn for flere av Anettes valg? Etter videregående skole gikk hun befalskolen i luftforsvaret, før hun reiste til Australia ett år.

Etter det, ventet fem år i Trondheim hvor hun studerte datateknikk ved NTNU. Da hun skulle skrive masteroppgaven, kontaktet hun Capgemini. Her fikk hun tildelt en veileder og skrev oppgaven sin rundt temaet informasjonsteknologi i helsesektoren.

Oppdrag i bilhovedstad

Etter endt utdanning fikk hun fast stilling i konsulentselskapet, og ganske raskt dukket det opp en mulighet til å reise ut. Oppdraget gjaldt et seks-måneders prosjekt i en av verdens “bilhovedsteder”: Stuttgart i Tyskland.

Byen er kjent for et flertall høyteknologiske bedrifter, og regionen har landets høyeste tetthet innen vitenskapelige, akademiske og forskningsrettede arbeidsplasser.

Om Capgemini
  • Capgemini er et av verdens største IT-konsulentselskap med over 180 000 ansatte globalt.
  • I Norge er Capgemini-gruppen representert med har selskapet rundt 1100 konsulenter som jobber med oppdrag innen sektorer som olje & gass, offentlig, telekom og bank & finans.
  • Capgemini har norske kontorer i Oslo, Bergen, Stavanger og Fredrikstad.
  • Selskapet har et eget 18-måneders trainee-program for nyutdannede, IgnITe.

Her ligger også hovedkontorene til Porsche og Daimler AG, og det er sistnevnte Anette har som kunde for Capgemini.

– Alle som sitter på Capgeminis kontor i Stuttgart jobber med Daimler som kunde, men vi arbeider med flere ulike underprosjekter, forklarer Anette.

– Mitt prosjekt er stort og globalt, og har allerede eksistert i over 20 år. Jeg samarbeider også daglig med kolleger i både Polen og India. Det blir mange telefonkonferanser og Skype-møter, smiler hun.

En annerledes kontorkultur

Et utenlandsopphold er imidlertid langt mer enn selve arbeidsoppgavene. Først og fremst gjelder det å manøvrere en annen kultur på arbeidsplassen, hvor det meste av kaffemaskinpraten kanskje går på et språk du ikke forstår, selv om arbeidsspråket er engelsk.

– Jeg har lært mye, men er absolutt ikke flytende i tysk, ler Anette, og forklarer at det stort sett går i engelsk på jobb.

Et utenlandsopphold er mye mer enn selve arbeidsoppgavene

– Jobbmessig går det helt fint uten tysken, men det er klart at det hadde vært en stor fordel når det kommer til det sosiale. I lunsjpausene og etter jobb, for eksempel, kan jeg oppleve det som litt anstrengt hvis alle de andre må snakke engelsk bare fordi jeg er der.

I begynnelsen var hun nemlig den eneste fra Norge på sitt prosjekt.

Mindre stivt enn forventet

– Det er mye som er annerledes og som tok litt tid å bli vant til. For eksempel, så jobber de lengre dager her enn det vi er vant til fra Norge, og mer intenst og med færre pauser. Det er heller ikke det samme miljøet her med fagmøter, kurs og andre sportslige arrangementer utenom arbeidstid. En forklaring kan være at de bruker mye tid på jobben, og at mange bor et stykke utenfor byen og har lang reisevei, sier Anette.

Det er flatere strukturer enn mange kanskje tror om Tyskland

Likevel har hun også observert en mindre stiv kultur enn det hun hadde forventet.

– Selv om det er færre pauser i løpet av dagen, så varer gjerne lunsjpausen en time og den tas utenfor kontoret. Kollegaene mine er utrolig hyggelige og hjelpsomme. Selv om de har mye å gjøre, har de alltid tid til å hjelpe. Det er mer høflighet og hierarki, men det kommer helt an på situasjonen hvor stivt det er. Mennesker utenfra, kunder og andre, omtales alltid med herr og fru, men internt er det veldig uformelt og kollegialt. Mitt inntrykk er at det er flatere strukturer enn mange hjemme kanskje tror om Tyskland, sier hun.

Alltid en festival

Hun har også møtt på mange spennende og fine opplevelser utenfor kontoret.

– Jeg prøver å reise mest mulig rundt i området og resten av Tyskland nå som jeg er her, og har blitt veldig positivt overrasket.

Anette har så langt rukket å reise til München, Strasbourg og flere små landsbyer i området. Hun har planer om å besøke Frankfurt og en siste roadtrip til Sveits, Zurich og Bern.

– Dette er et utrolig fint sted å reise rundt, og det er veldig praktisk å bo her fordi det er så mange fine steder du kan kjøre eller ta tog til. Dessuten er det alltid en festival et sted i nærheten, enten det er feiring av løk, øl eller roser, forteller hun.

Erfaringer og anbefalinger

Anette vil ta med seg alle erfaringene fra Tyskland videre, og anbefaler også andre å prøve seg på utenlandsopphold.

– Oppholdet og erfaringene har vært en stor fordel for både personlig og faglig utvikling, sier hun.

– Det har vært veldig spennende å komme inn som en innleid ekspert, og få prøve seg med mer ansvar. Jeg vil absolutt anbefale andre å reise ut og jobbe, selv om du i utgangspunktet kanskje er litt usikker. Du kommer ikke til å angre.

Klikk her for å lese mer om en karriere i Capgemini